Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] pod względem nawyków żywieniowych. Tak samo zapotrzebowanie na proteiny i szybkość wykorzystywania białka mogą być odmienne. Przykład? Osoby nieaktywne fizycznie potrzebują mało białka, szacuje się, że 0.8 – 1 g / kg masy ciała. Metaanaliza dotyczyła 235 osób nie będących sportowcami, a dane pochodzą z 19 badań bilansu azotowego, w celu [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
[...] tkanki tłuszczowej, z kolei 61% za bardzo wysoki. Gainery i różne inne węglowodany dla sportowców. Tak, zgadza się. Nie przynoszą one wielkiego uszczerbku osobom mającym mało tkanki tłuszczowej, ale powinieneś się wystrzegać podobnych produktów, jeśli masz choćby niewielkie tendencje do otłuszczania ciała (insulinooporność, zaburzenia [...]
[...] aerobowy nie jest lepszy ani gorszy od interwałów. Taka rozmowa nie ma sensu, póki nie określisz parametrów obu rodzajów pracy. Można wykonywać naprawdę beznadziejne, mało intensywne interwały na rowerku stacjonarnym i doskonałe w postaci sprintów, wchodzenia po linie, skoków czy walki zapaśniczej. Można robić kiepski trening aerobowy na [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
[...] się toczyły, tylko o większości z nich nic nie wiesz. Poza tym dobre wiadomości się nie sprzedają, dlatego dziennikarze i sprzedawcy sensacji koncentrują się w większości na mało znaczących zagrożeniach. Nieaktywność fizyczna, zła dieta i kiepski styl życia co roku zabijają więcej ludzi niż większość nagłaśnianych chorób (na czele ze słynnym [...]
[...] diety przynoszą więcej szkody niż pożytku. Ktoś może opacznie zrozumieć, iż treningiem jest w stanie nadrobić np. zjedzenie ciastka czy lodów. Przede wszystkim to, że ktoś „mało” lub „dużo” je, nic nie znaczy. Ultraniskokaloryczne diety Diety VLCD, 400, 600 czy 800 kcal dziennie mogą prowadzić do nieproporcjonalnego pozbywania się mięśni. [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
[...] 7,99 kg po 6 miesiącach oraz 7,.27 kg po 12 miesiącach obserwacji. Jak skuteczne jest bieganie bez zmian w diecie? Samo bieganie, bez zmian w diecie, jest wg badań naukowych mało skuteczne dla redukcji tkanki tłuszczowej – przynosi nawet o 46% gorsze rezultaty w skali roku treningu. Osoby biegające średnio powyżej 5 km tygodniowo, w ciągu jednego [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] pojawiają się portale z podejrzaną treścią, często losowo skopiowaną z dużych, znanych serwisów. Podsumowanie Jeśli nie masz chorych nerek i/lub wątroby, to niezwykle mało prawdopodobne jest, że wysoka podaż protein będzie dla ciebie szkodliwa. Największą tragedią współczesnych jest wyolbrzymianie nieistotnych kwestii, a ignorowanie [...]
[...] powodu niezbyt rozsądne jest jedzenie jajek i mięsa pochodzenia przemysłowego lub picie mleka. Podsumowanie Opisane diety mają wiele cech wspólnych, np. bazowanie na mało przetworzonych produktach, ograniczeniu podaży cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, dobrych źródłach tłuszczów, węglowodanów i protein. Każdy rodzaj przemyślanej [...]
[...] ma całkiem ciekawy skład, jest bez glutenu, bez cukru i bez zbędnych dodatków. Minusy: w smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest chrupkie, ale też lekko klejące, mało odżywcze w witaminy i minerały. Wasa Pieczywo chrupkie wieloziarniste Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, woda, nasiona lnu, nasiona sezamu, zesłodowany owies, sól. 100 g [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne pochodzenie, są to białka niepełnowartościowe dla ustroju człowieka. Dostarczają mało tłuszczów nasyconych, długołańcuchowych kwasów omega-3, retinolu, witaminy B i cynku. Weganie mogą mieć problemy z powodu szczególnie niskiego spożycia witaminy B12 i [...]
[...] W skrócie można powiedzieć, iż kluczem do redukcji wagi ciała jest stworzenie deficytu kalorycznego. wydatek energetyczny < dostarczana energia – to znaczy, że mało się ruszasz, zwykle spędzasz czas w bezruchu, nie trenujesz siłowo czy aerobowo, masz małą masę mięśni, a przy tym dużo jesz! O wiele za dużo w stosunku do swojego [...]
[...] (wg WHO <5% dziennie). Czyli np. przy podaży 4000 kcal dziennie rozsądne byłoby nieprzekraczanie progu 5%, czyli 200 kcal dziennie, czyli razem 50 g cukru. To naprawdę mało, biorąc pod uwagę soki owocowe, słodkie przekąski, napoje kawowe (trudno nazwać je kawą), słodzone „herbaty” i wszystkie inne produkty wyrządzające człowiekowi poważne [...]